General

 

La salut bucodental depèn en gran mesura del raspallat i del fil dental, però també de l’ús adequat del col·lutori.

· Però que és un col·lutori?

Un col·lutori és un líquid antisèptic que ajuda a complementar la higiene bucodental. A diferència del raspallat, que elimina la placa i els residus alimentaris, els col·lutoris poden arribar a zones de la boca que sovint són difícils de netejar, com les genives i la part posterior de la llengua.

· I quins tipus de col·lutoris hi ha?

Antibacterians:
Redueixen la placa bacteriana i prevenen les infeccions a les genives.

Anticàries:
Contenen fluor, ajuden a reforçar l’esmalt dental i a prevenir la càries.

Per a genives sensibles:
Especialment formulats per prevenir la inflamació i la gingivitis.

Blanquejadors:
Ajuden a reduir les taques superficials a les dents.

· I com i quan s’han d’utilitzar?

El col·lutori s’ha d’utilitzar després del raspallat i del fil dental, preferentment dues vegades al dia. La majoria dels col·lutoris s’han d’utilitzar entre 30 segons a 1 minut i amb una intensitat de glopeig que permeti arribar a tots els racons de la boca. A més, en la majoria de casos, no és recomanable esbandir la boca amb aigua després d’usar el col·lutori, ja que això redueix la seva eficàcia.

· Hi ha col·lutoris per a infants i per adults?

Els col·lutoris per a adults no són adequats per a infants, especialment per al risc d’ingestió. Hi ha col·lutoris específicament formulats per a ells i elles, amb menys fluor o sense, que ajuden a prevenir la càries i a reforçar les dents de llet i les permanents en desenvolupament.

I recorda, els col·lutoris no poden substituir el raspallat ni el fil dental. Són un complement que ajuda a millorar la higiene bucodental, però no eliminen la placa d’una manera tan eficaç com el raspall de dents. A més, no tots són adequats per a tothom, pel que si tens dubtes demana cita.

31 oct., 2023

La tardor i la salut bucodental

  La tardor és una estació que ens porta un seguit de canvis: arriba un nou clima, gaudim de paisatges bucòlics i vivim una modificació d'hàbits. Alguna vegada t'has preguntat… Llegir més
03 març, 2023

Aquell espai entre les dents…

L’espai que queda més gran entre els dos incisius centrals superiors, s’anomena diastema. I segurament, coneixes a una persona adulta amb aquesta característica. A més, també és molt habitual veure-ho… Llegir més