General

L’esport i les dents

Cada cop més els esportistes d’elit tenen cura de la seva salut dental. De fet, l’odontologia en l’esport és una disciplina que s’encarrega de la prevenció i el tractament de malalties bucodentals que poden arribar a afectar l’estat general de l’esportista i baixar el seu rendiment.

La Academy for Sport Dentistry, organització fundada l’any 1983, ha tret les seves conclusions en el que a aquest camp es refereix:

  • La mala oclusió dental i la mossegada creuada està relacionada amb problemes de l’equilibri en el cos i dolors d’esquena i coll. De fet, es calcula que un 30% dels dolors musculars de coll i esquena es deuen a això. La teva posició mandibular està directament relacionada amb la columna vertebral, amb les diferents cadenes musculars i amb la teva tonicitat postural, de manera que una mala oclusió, bruxisme (fregar les dents) o una absència de dents pot provocar contractures i tendència a la fatiga.
  • Les infeccions dentals focalitzades són responsables de problemes musculars i cronificació de les lesions. Les bactèries de la cavitat oral present a les infeccions bucodentals passen a la circulació sanguínia. Posteriorment, la sang va depositant totes aquestes bactèries als músculs i articulacions. En conseqüència, el pacient pot patir una pèrdua de to fibril·lar, fatiga i inflamació articular.
  •  L’absència de peces dentals i una mossegada deficient dificulten la digestió.

 

S’ha de mirar la salut per davant de tot així que, ja saps, si pateixes alguna lesió muscular persistent i no trobes el seu origen ni fent sessions de fisioteràpia ni seguint les indicacions del teu metge, fes en paral·lel una revisió dental per tal de sortir de dubtes.

General

Aliments recomenats per a una bona salut bucal

Tothom sap que una bona dieta és important per tal de mantenir una vida sana. De fet, cada cop està més a l’alça la tendència a controlar el que mengem i descobrir els beneficis de tots els nutrients. El que poder no coneixem tant són les avantatges que algun d’aquests aliments proporcionen a les nostres dents.

Quins són alguns dels aliments “amics” de les dents?

  • Aigua: Un aliment tan bàsic com l’aigua ens ajuda a eliminar les toxines del nostre cos. Afavoreix també la hidratació de les nostres genives i estimula la producció de saliva, el que neutralitza les bactèries.
  • Té verd: Aquest aliat ajuda a matar les bactèries de la boca i, per tant, a disminuir les càries.
  • Formatge i iogurt: El formatge és baix en sucre i àcids i alt en calci, el que el converteix en una molt bona elecció. Allibera una gran quantitat de calci que es barreja amb la placa i s’adhereix a les dents. Això fa de protecció contra l’àcid que causen les càries i ajuda a reconstruir l’esmalt de les dents. El iogurt, també ajuda a tornar-te els minerals de les dents.
  • Fruites i verdures fresques, com pomes, peres, pastanagues i api: Ajuden a remoure la placa de les dents i a refrescar l’alè. Les seves fibres naturals fan que hagis de mastegar més, produint més saliva i fent que es neutralitzi l’àcid de la boca. Per millorar l’alè es pot provar, també, el posar una mica de julivert a les amanides, salses, pastes, carn,…
  • Xocolata negra: El cacau preveu l’erosió de les dents i redueix la inflamació de les genives. La placa és eliminada pel cacau i es redueix l’àcid a la boca. A més, conté antioxidants naturals que són bons per a combatre malalties que afecten a les cèl·lules de la boca.
  • Estudis recents indiquen també que els nabius frescos interrompen la unió de les bactèries orals abans que es formi la placa.

Cada cop que aneu a la nevera, recordeu, doncs,  que la vostra elecció pot millorar-vos la salut i la butxaca.

 

General

Quina ortodòncia escollir?

Quan ens diuen que hem de portar ortodòncia, ja sigui per motius estètics o per solucionar problemes d’oclusió, ràpidament ens ve al cap la imatge dels brackets metàl·lics. Aquesta imatge, però, no s’ajusta a la realitat. Avui en dia existeixen diferents tipus d’ortodòncia i podem trobar la que s’adapti millor a la nostra personalitat o a la nostra butxaca:

1.- Brackets Metàl·lics

Són d’acer inoxidable i es divideixen en dos parts separades per a cada arcada dental. Els brackets metàl·lics són utilitzats amb més freqüència, especialment per nens i adolescents, ja que són els més econòmics i no permeten la seva extracció, fet que evita la “temptació” de no posar-s’ho. A més, ajuda a corregir ràpidament els problemes de posició de les dents. Estèticament, però, són els més visibles.

Avantatge: És el tractament més econòmic i dona molts bons resultats. A més, un cop adaptada la dent la molèstia és lleu.

Desavantatge: Molèstia a l’inici del seu ús. Poden també aparèixer ferides de forma temporal i resulta molest per un bon raspallat de dents.

 

2.- Brackets de ceràmica

Es podria dir que els brackets de ceràmica són el germà estètic del bracket metàl·lic. Els brackets es caracteritzen per la seva tonalitat. Estan dissenyats per passar el més desapercebuts possibles, ja sigui pel seu tó transparent o bé adaptant-se al color natural de les dents. El preu d’aquesta ortodòncia és lleugerament superior a la dels brackets metàl·lics.

 

3.- Ortodòncia invisible

Es la darrera novetat en ortodòncia. Es realitza amb una sèrie de fèrules transparents o alineadors que es fabriquen a mida exclusiva de cada pacient i es renoven i adapten amb periodicitat. Això permet que passin pràcticament desapercebuts i que es puguin treure i posar quan sigui necessari.

Avantatge: Molt estètica. Permet una gran neteja de les dents al poder-se treure

Desavantatges: No recomanable per a nens al ser removible ja que podrien treure-se-la. No és tan econòmica com els brackets.

 

 

És important saber que pràcticament tots els dentistes realitzen les ortodòncies mitjançant revisions mensuals. Això permet que el pagament es realitzi de forma gradual, no causant un gran impacte econòmic sobre el pacient

General

El Bruxisme

El bruxisme és l’hàbit involuntari d’apretar o fregar les dents. Es pot produir tant de dia com de nit i afecta normalment entre un 10% i un 20% de la població, tant adulta com infantil.

Hi ha algun desacord sobre la causa del bruxisme però es considera l’estrès diari com un dels principals desencadenants per a moltes persones. Una maloclusió és també una de les possibles causes del bruxisme.

Els símptomes, d’altra banda, no sempre es manifesten, però quan ho fan acostumen a provocar:

  • Mals d’oïda i de cap
  • Sensibilitat muscular, especialment al matí
  • Sensibilitat a les coses calentes, fredes o dolces entre les dents
  • Insomni
  • Mal o inflamació de la mandíbula (inclòs petits sorolls a l’articulació)
  • Desgast de l’esmalt dentari
  • Augment dels problemes dentals o de l’articulació temporomandibular
  • Trastorns alimentaris

Per tal d’evitar o disminuir el mal que es produeix a les dents i la sobrecàrrega muscular s’utilitza un dispositiu conegut com a fèrula de descàrrega, que protegeix la dentadura de la pressió que exerceix el pacient quan els apreta o frega.

La fèrula està feta de resina, és rígida i està dissenyada, a més, per tal que la mandíbula es trobi en una posició més relaxada.

En ocasions és necessari també fer un tractament d’ortodòncia per aconseguir corregir la mala posició de maxil·lars o dents.

Notícies

És necessari empastar una dent de llet?

Sens dubte, aquesta és la pregunta del milió per a qualsevol pare. Més enllà, però, de trobar una resposta absoluta, tot depèn del moment vital en que el nen o nena es trobi. És a dir, si la dent de llet està a punt de caure, és evident que no té sentit empastar la dent de llet ja que, a part del cost econòmic que suposa, podem estalviar-nos l’angoixa del nen.

Si la càries dental, però, es detecta prematurament i la previsible caiguda de la dent encara és llunyana és convenient empastar la dent de llet i evitar les conseqüències que genera una dent amb càries a l’organisme.

Quines són les conseqüències de no empastar la dent de llet?

  1. Dolor i inflamació. Una càries sense curar pot acabar provocant patiment en el nen, a més d’una possible inflamació si la càries és àmplia i profunda.
  2. Pèrdua prematura de la dent. Si la càries acaba penetrant en la dent hi ha moltes possibilitats de què aquest caigui abans del que es desitja. Si això passa, es genera un espai lliure que no hauria d’existir a la boca i la resta de dents tendeixen a moure’s cap a aquest espai provocant malformacions que, posteriorment, hauran de ser tractades.
  3. Danys a la dent permanent. Les càries poden acabar afectant a la dent permanent que s’està formant, podent allargar la seva sortida permanent o espatllant l’esmalt de la mateixa.

Per tant, lo important és la detecció i el moment en què aquesta es produeix. Si encara no li ha de caure la dent de llet és important empastar la càries per evitar problemes que afectaran a la seva vida adulta. Recordeu que hem de portar als nens al dentista quan comencen a sortir les dents de llet i fer revisions cada 6 mesos per tal de preveure la possible formació de càries. Això estalviarà molts problemes posteriors.