General

 

Les papil·les gustatives són uns petits òrgans sensorials fascinants situats principalment a la llengua, però també al paladar tou, les amígdales i fins i tot a l’esòfag. Juguen un paper crucial en la nostra percepció del gust, permetent-nos assaborir i gaudir d’una gran varietat de sabors.

Les papil·les gustatives estan constituïdes per cèl·lules gustatives agrupades en cabdells gustatius, que són petites estructures en forma de ceba. Cada cabdell gustatiu conté entre 50 i 100 cèl·lules gustatives, que són els veritables detectors de sabors.

Les papil·les gustatives es divideixen en quatre tipus principals:

1· Papil·les fungiformes:

Repartides principalment a la part davantera i als costats de la llengua, són fàcilment visibles a simple vista i tenen forma de bolet.

2· Papil·les filiformes:

Les més nombroses, cobreixen la major part de la superfície de la llengua i són responsables de la textura més que del gust.

3· Papil·les circumval·lades:

Situades a la part posterior de la llengua, són grans i disposades en forma de V.

4· Papil·les foliades:

Situades als costats de la llengua, són menys nombroses però importants per a la detecció del gust.

I com funcionen?

Les papil·les gustatives funcionen gràcies a la química dels aliments. Quan un aliment o una beguda entra en contacte amb la llengua, les molècules de sabor es dissolen en la saliva i entren als porus dels cabdells gustatius. Les cèl·lules gustatives tenen receptors específics que es lliguen a aquestes molècules, desencadenant així senyals elèctrics enviats al cervell a través dels nervis gustatius.

Aquest sistema complex i sofisticat ens permet gaudir d’una gran varietat de sabors i textures, enriquint la nostra experiència gastronòmica diària

04 abr., 2023

El mal alè de boca

El mal alè de boca es diu halitosi i és més comú del que creiem, doncs afecta gairebé un 50% de la població. Sovint és ocasional i transitòria i molts… Llegir més
03 nov., 2015

L’esport i les dents

Cada cop més els esportistes d’elit tenen cura de la seva salut dental. De fet, l’odontologia en l’esport és una disciplina que s’encarrega de la prevenció i el tractament de… Llegir més